První puzzle pro děti

Skládání puzzlí je skvělá aktivita, při které děti cvičí jemnou motoriku, logické myšlení a ještě mohou relaxovat. Navíc pokud se děti naučí princip puzzlí, mohou pak skládat obrázky i samy. A v podstatě až do dospělosti. Proto by puzzle neměly rozhodně chybět v žádné domácnosti a doporučujeme s nimi začít co nejdříve. Jak ale děti naučit s puzzlemi pracovat? Kdy je vhodné vytáhnout první skládačky? A jaké?

Vybíráme první puzzle pro nejmenší

Ideální puzzle pro nejmenší děti jsou takové, které mají:

  • počet dílků – co nejnižší, pro nejmenší stačí klidně pouze 2 díly
  • velikost – větší dílky, aby se s nimi dětem snadno manipulovalo
  • materiál – odolnější (např. karton), aby puzzle vydrželo dětské zacházení
  • obrázek – jednoduchý, bez velkých detailů nebo strakatého pozadí 
  • čas skládání – co nejkratší – nejlépe s možností upravovat dobu skládání dle potřeby

Nejmenší děti prostě neosilníte padesáti dílnými puzzlemi z měkkého papíru, které mají obrázek se složitými detaily. Takové jen tak nesloží, protože to bude pro ně náročné. Navíc menší děti ještě neudrží pozornost delší dobu. Pokud skládají puzzle a výsledek je stále v nedohlednu, může je přestat tato aktivita bavit. Proto je vhodné volit opravdu jednoduché puzzle, které navíc mohou děti postavit během pár sekund. Že takové neznáte? Pak se pojďme podívat na konkrétní tipy…

Puzzle pro nejmenší od 1 roku

Puzzle mohou děti skládat už od 1 roku. V tomto případě se ještě jedná o hodně jednoduché skládání.  Děti mohou například párovat zvířátko a jeho mláďátko. Při tom se učí podle logického uvažování přiřazovat právě 2 dílky. Navíc pro zjednodušení mohou puzzle párovat ve formě vkládačky – stačí vložit k mamince správné mláďátko a je hotovo…

První puzzle pro děti

Puzzle pro nejmenší od 2 let

Pro děti od 2 let jsou také vhodné puzzle ze 2 dílků. Zde už bychom ale měli dbát na tvar dílků, aby systém spojování byl co nejbližší klasickým puzzlím, protože přeci jen  motorika dvouletých je už trošku dále. U dvoudílných puzzlí navíc využijete tu výhodu, že můžete vybrat třeba jen pár dvojic, které dítě bude skládat. Díky tomu aktivitu snadno přizpůsobíte tak, aby dítě nenudila a udrželo pozornost. Postupně pak můžete dvojice přidávat nebo přejít na více dílků.

Z puzzlí pro dvouleté je populární série Duo puzzle od francouzské značky Djeco, které jsou s různými motivy – například hledání protikladů (opaků), hledání stínů ke zvířátkům, zvířátka a jejich pelíšek, zvířátka a jejich mláďátko a další.

Zajímavé jsou také puzzle od značky Puzzlika. Některé mají podobný princip jako již výše zmíněné od Djeca. Děti tedy párují dvě kartičky, které k sobě z logického pohledu patří. Konkrétně existují třeba Naučné puzzle – Dopravní prostředkyNaučné puzzle – PřáteléNaučné puzzle – Můj domov nebo Naučné puzzle – Mé jídlo

 Další variantou jsou puzzle, které mají netypický tvar. Obvykle se jedná o obrys zvířete či věci, jejichž obrázek se spojením dvou dílků složí. Tyto puzzle mohou být pro děti zajímavější, protože jsou trošku jiné než klasické puzzle.  Opět existuje spousta druhů – například naučné puzzle s lesními zvířátky, domácími zvířátky, africkými zvířátky nebo puzzle s dopravními prostředky. 

Specialitou jsou sady puzzlí, kde najdete obrázky s různým počtem dílků. Děti mohou začít s jednoduššími obrázky tvořenými dvěma či třemi dílky a poté postupovat na náročnější. Jakmile tento základ ovládnou, můžete překročit i ke klasickým puzzlím. Jen mějte pořád na paměti, že je důležité, aby puzzle měly:

  • počet dílků dle schopností dítěte
  • možnost složit puzzle v krátkém čase
  • jednodušší obrázek
  • pevnější formát
První puzzle pro děti

Autor článku: Klára

Maminka dvou dětí, která se několik let věnuje testování kvalitních a netradičních hraček v rámci blogu Mámin koutek. Je také tvůrkyni e-shopu Mamito.cz. Ráda vymýšlí aktivity pro děti, tvoří inspirativní články a videa a s láskou pečuje o chod e-shopu.