DOVOLENÁ 24.7.-2.8.2024. Vaše objednávky budou expedovány po tomto datu. Děkujeme za pochopení.

PRŮVODCE: Jak vybrat magnetickou stavebnici

Zvažujete pořízení magnetické stavebnice? V dnešní době existuje na trhu spoustu značek a druhů a může být obtížné vybrat tu pravou. A proto jsme pro vás připravili velký přehled, kde snadno zjistíte, jaká magnetická stavebnice je pro vás vhodná a na co se při výběru určitě ohlížet.

1) Druhy magnetické stavebnice

Jako první je vhodné promyslet, jaký druh magnetické stavebnice by dítě bavil. 

  ► Chcete základní sady s různorodými díly, ze kterých děti postaví spoustu staveb? 

  ► Nebo radějí magnetické stavebnice se zvířátky, aby získali i netradiční figurky? 

  ► Nebo máte doma milovníky autíček, a tak byste raději magnetické stavebnice s podvozky nebo motivem silnice?

 

Na trhu najdete spoustu druhů.  Jaké jsou mezi nimi rozdíly jsme přehledně zpracovali v článku Druhy magnetických stavebnic

druhy-magneticke-stavebnice
 

MAMITO TIP!

Pokud s magnetickou stavebnici začínáte, doporučujeme zvolit základní sady. Lépe tak zjistíte, jaké možnosti magnetická stavebnice nabízí i co by dítě více bavilo. Základní sady magnetické stavebnice nabízí spoustu možností na skládání. Postavíte z nich dokonce i kuličkovou dráhu. V některých sadách jsou také součástí balení podvozky pod auta. Snadno tak vyzkoušíte, co dítě skutečně baví a poté můžete dokupovat další sady.

2) Velikost magnetické stavebnice

Tenhle aspekt budete řešit hlavně u základních sad, kde si můžete vybírat z menší sad, který mají okolo 30 dílů, až po ty největší, které mohou mít 200 a víc magnetických dílů. U variant se zvířátky nebo autíčky je počet většinou pevně dán. Tam můžete uvažovat spíše nad tím, jestli nedokoupit ještě nějakou jinou sad.

Jaké velikosti existují opět najdete předhledně v článku Druhy magnetických stavebnic

velikost-magneticke-stavebnice
 

MAMITO TIP!

Do začátku jsou ideální magnetické stavebnice se 100 díly. S těmi už postavíte jednoduché i složitější stavby. A vyhrají si s nimi případně i dvě děti. Pokud potřebujete levnější variantu, pak vycházejí dobře sady okolo 60 dílů. Ale zde už musíte počítat, že možnosti skládání budou trochu omezené. Což lze ale snadno řešit tím, že případně dokoupíte další (klidně už konkrétnější) sady.

3) Barva magnetické stavebnice

Magnetická stavebnice pastelová nebo duhová? Mnoho výrobců má své sady ve dvou odstínech. Pastelová varianta je světlější, duhová má barvy zářivější. V obou případech je použit stejný materiál, jedná se tedy jen o vizuální rozdíl. A zde záleží hlavně na tom, co se vám či dětem líbí. A v jakém stylu obecně hračky pořizujete. Pokud preferujete pastelové barvy, můžete u nich zůstat i s magnetickou stavebnicí. Pokud chcete něco zářivějšího, zkuste spíše duhovou variantu.

Magnetická stavebnice pastelová nebo duhová?Odstíny se od sebe zase tak moc neliší. Jak jde také vidět v článku Magnetická stavebnice pastelová nebo duhová?, kde najdete spoustu fotek a porovnání, které sady jsou v jakých odstínech.

magneticka-stavebnice-pastelova-nebo-duhova
 

MAMITO TIP!

Většina výrobců se snaží své produkty dodávat v obou barevných provedeních. Někteří ale vyrábějí pouze duhové sady (např. Learn & Grow či MiDeer). Naštěstí se opět dají oba odstíny libovolně kombinovat. Takže pokud budete mít jednu sadu pastelovou a druhou duhovou, není to žádný problém.

4) Značky magnetické stavebnice 

Častý dotaz je, jakou značku magnetické stavebnice vlastně zvolit I pro případ, že třeba v budoucnu budete chtít další sady. A zde přichází dobrá zpráva. Většina značek magnetické stavebnice je mezi sebou navzájem kompatibilní. Můžete je tedy libovolně spojovat, protože jejich díly mají stejnou velikost a šířku. Mezi takové patří například:

Kompletní seznam, které magnetické stavebnice můžete kombinovat, najdete v článku TIP: Které magnetické stavebnice jsou kompatibilní.

magneticke-stavebnice
 

MAMITO TIP!

Mezi nejlepší značky na trhu aktuálně patří Connetix Tiles, kteří mají silné magnety a jsou na trhu už dlouho, takže mají spoustu věci vychytaných. Silné magnety pak má i magnetické stavebnice Coblo (kter= mají navíc zdobenější díly), dále MiDeer a Learn & Grow. Pokud hledáte magnetické stavebnice se zvířátky, doporučujeme podívat se po Magna Tiles, kteří mají v tomto směru největší výběr.

5) Na co si dát pozor při výběru magnetické stavebnice?

Magnetické stavebnice jsou poslední roky stále víc populární. A proto se objevují nové a další značky. Jenže ne u všech dostanete odpovídající kvalitu. Snadno se tak může stát, že třeba pořídite stavebnici za nízkou cenu, ale moc z ní nepostavíte, protože má velmi slabé magnety a rychle se rozvíjí. Na co se tedy při výběru dívat:

  • síla a velikost magnetů
  • nýtování a zabezpečení dílů
  • zdravotně nezávadný materiál
  • odolnost proti poškrábání
  • velikost dílů
  • poměr cena / výkon

Podrobněji najdete toto téma zpracované v článku Na co si dát pozor při výběru magnetické stavebnice. Obecně ale platí to, aby magnetická stavebnice měla silné magnety, protože jinak moc staveb nepostavíte. Také je důležité dbát na bezpečnost a když už za to peníze dáte, tak by měl být i materiál kvalitní, aby vám dlouho vydržela v hezkém stavu).

magneticka-stavebnice
 

MAMITO TIP!

Kvalitní magnetické stavebnice (hlavně osvědčených značek jako Connetix, Magna Tiles, MiDeer) si drží vysoké ceny i na bazarech. I když se tedy může zdát počáteční investice vysoká, můžete nakonec velkou část dostat zpět (což u méně známých značek nebo nekvalitních sad tak časté není).

Magnetické stavebnice

Další články

Druhy magnetických stavebnic  aneb jak se liší?

Magnetická stavebnice pastelová nebo duhová

Na co si dát pozor při výběru magnetické stavebnice

PŘEHLED: Které magnetické stavebnice jsou kompatibilní

PRŮVODCE: Jak vybrat magnetickou stavebnici

Autor článku: Klára

Maminka dvou dětí, která se několik let věnuje testování kvalitních a netradičních hraček v rámci blogu Mámin koutek. Je také tvůrkyni e-shopu Mamito.cz. Ráda vymýšlí aktivity pro děti, tvoří inspirativní články a videa a s láskou pečuje o chod e-shopu.