Druhy magnetických stavebnic

Magnetické stavebnice jsou v poslední době fenomén. Už dávno nejsou na trhu pouze základní sady, ale každým rokem přibývají nové a další zpracování. Vyznat se v nabídce je stále těžší. A proto jsme připravili krátký přehled, jaké možnosti vlastně trh nabízí. Tak pojďme na to. A hezky podrobně!

1) Základní sady

Téměr každá značka magnetické stavebnice má základní sady, kde najdete soubor dílů různých barev i tvarů. Tyto sady jsou skvělé na začátek, kdy si můžete ozkoušet princip stavění z magnetické stavebnice. Zjistíte také, jaké díly se vám nejvíce líbí či hodí nebo jaký odstín je pro vás to pravé. A pak můžete dokupovat případně již konkrétnější varianty. Základní sady můžete rozdělit hlavně podle počtu dílů. 

Magnetické stavebnice - MINI (do 35 dílů)

MINI magnetické stavebnice obsahují pouze pár magnetických dílů. Výhodou těchto sad je, že nestojí mnoho, a můžete vyzkoušet všelijaké tvary a barvy. Jsou vhodné spíše na základní seznámení s magnetickou stavebnici, protože složitější stavby z nich s ohledem na malé mmnožství dílů nepostavíte. 

Magnetické stavebnice MINI najdete u značky Connetix Tiles, která nabízí hned 2 varianty - duhová magnetická stavebnice MINI (24 ks) a pastelová magnetická stavebnice MINI (32 ks). Stejně tak Coblo má duhovou magnetickou stavebnici (35 ks) a pastelovou magnetickou stavebnici (35 ks). Magna Tiles také vyrábí MINI variantu (32 ks), ale pouze v duhové barvě.

Za malou sadu lze také považovat Connetix magnetickou stavebnici průhlednou (34 ks) a nebo průhlednou magnetickou stavebnicí od Coblo (20 ks).

Magnetické stavebnice - MALÉ (40-65 dílů)

O něco lepší variantou do začátku jsou malá balení magnetické stavebnice, kde najdete obvykle okolo 60 dílů. To už je dostatek na to, abyste mohli postavit zajímavé obrázky a stavby. Proto také tuto variantu nabízí většina značek. Můžete tak pořídit například:

Magnetické stavebnice - STŘEDNÍ (100-120 dílů)

Střední magnetické stavebnice patří mezi nejprodávanější, a není to náhodou. Obsahují dost dílů na to, abyste postavili jednoduché i složitější stavby. Zároveň jsou vhodné i pro 2 děti. Jsou tak oblíbené jako první sada, ale i jako doplňková, pokud hodně stavíte potřebujete spoustu dílů. Magnetické stavebnice střední najdete  v mnoha provedeních, například: 

 

Magnetické stavebnice - VELKÉ (200-212 dílů)

Střední magnetické stavebnice patří mezi nejprodávanější, a není to náhodou. Obsahují dost dílů na to, abyste postavili jednoduché i složitější stavby. Zároveň jsou vhodné i pro 2 děti. Jsou tak oblíbené jako první sada, ale i jako doplňková, pokud stavíte hodně a potřebuejte spoustu dílů. Magnetické stavebnice střední najdete  v mnoha provedeních, například: 

2) Rozšíření - nové a doplňkové tvary

V poslední době hojně přibývají rozšiřující sady magnetické stavebnice, kde najdete nové nebo netypické tvary dílků. Můžete takto získat třeba pětiuhelníky, šestiuhelníky, diamanty, lichoběžníky, čtvrtkruhy nebo třeba obdélníky. Za zmínku stojí také otočné kolo nebo kupole. Konkrétně můžete vybírat například z těchto variant:

 

Magnetické obdélníky

Novinkou loňského roku jsou magnetické obdélníky, díky kterým můžete skládat trochu jiné stavby. Skvěle poslouží jako mosty či rampy, protože jsou pevnější než klasické spojené čtverce. Na trhu najdete hlavně tyto varianty:

Magnetické čverce

Kromě netradičních tvarů můžete pořídit také doplňují malé či velké čtverce. Ty jsou základem pro většinu staveb a není jich nikdy dost. Proto výrobci vytvořili speciální sady, kde si je můžete pořídit i samostatně. Navíc existují i speciální varianty Magbrix, které vám umožní kombinovat magnetickou stavebnici s legem (video zde).

Základny pro magnetické stavebnice

Magnetické základny se těší velké oblibě díky tomu, že dokážou zpevnit vyšší a náročnější stavby. Můžete díky nim také postavené výtvory snáze posouvat anebo sestavit různé zábavné aktivity a hry. Velké magnetické dlaždice vznikly spojením 4x4 malých čtverců a jsou pevné a stabilní. Najdete je především u výrobců Connetix Tiles a Coblo.

Podvozky pro auta a cesty

Z magnetické stavebnice si můžete postavit i autíčko. Budete k tomu potřebovat podvozky, které jsou součástí větších sad (např. Connetix Duha 212 ks, Connetix Pastel 202 ks, MiDeer magnetická stabenice 100 ks nebo Magna tiles Metropolis). Podvozky ale můžete zakoupit i samostatně. Stejně tak jako speciální magnetické díly s motivem cesty, které vyrábí Magna Tiles.

3) Magnetické kuličkodráhy

Magnetické kuličkové dráhy nejsou ničím novým. V sadě najdete speciální magnetické díly s otvory, do kterých se zacvakují dráhy a tím vytváříte cesty (nejen pro) kuličky. Magnetické kuličkodráhy seženete u Connetix, Coblo i MiDeer. Specialitou je pak magnetická kuličkodráha Cleverclixx, která obsahuje speciální svítící kuličky, které při pohybu září. Kuličky můžete zakoupit i samostatně.

4) Magnetické dráhy

Magnetické dráhy skvěle doplňují magnetické stavebnice, ale můžete je využít i samostatně. V sadě najdete cesty, zatáčky i různé rampy, které k sobě přilnou pomocí magnetů. Díky pilířům mohou auta jezdit také z kopce či do kopce. Součástí balení jsou i autíčka. Pokud byste jich měli málo, můžete je zakoupit také samostatně.

5) Magnetická zvířátka a figurky

Zvířátka speciálně vyvinutá pro magnetické stavebnice mají v sobě obsažené magnety, díky čemuž hezky drží na magnetických dílech. Některé mají i pohyblivé části, a tak mohou otáček krkem, pohybovat nohami a podobně. Největším výrobcem magnetických zvířátek je Magna Tiles, kteří mají tématické sady se  zvířátky a vzorovanými kostkami - například zvířátka z lesa, z farmy, ze safari, arktická zvířátka a jiné. Magnetická zvířátka ale najdete i u MiDeer nebo MNTL, kteří mají také speciální figurky, které drží na magnetických stavebnicích.

Teď už tedy víte, jaké druhy existují. Ale co značky? Které mužete navzájem kombinovat a které stojí za to? A jaká varianta je vlastně lepší - duhová nebo pastelová? Mají všichni obě barevné provedení nebo jen jedno? To najdete v našich dalších článcích.

Druhy magnetických stavebnic

TIP: Které magnetické stavebnice jsou kompatibilni?

Pokud máte doma magnetické stavebnice, tak jste možná zjistili, že kostek není nikdy dost. Protože čím více sad, tím větší a různorodější zábava. Je ale nutné kupovat stále stejnou značku magnetické stavebnice? 

Magnetická stavebnice pastelová nebo duhová?

Některé značky magnetických stavebnic (například Connetix Tiles či Coblo) nabízejí své sady ve dvou barevných variantách. Kromě základní duhové varianty můžete pořídit také pastelové zpracování. A proto se často objevuje otázka – která varianta je lepší? 

Zajímá vás víc? Přidejte se k nám!

Druhy magnetických stavebnic

Autor článku: Klára

Maminka dvou dětí, která se několik let věnuje testování kvalitních a netradičních hraček v rámci blogu Mámin koutek. Je také tvůrkyni e-shopu Mamito.cz. Ráda vymýšlí aktivity pro děti, tvoří inspirativní články a videa a s láskou pečuje o chod e-shopu.