Na co dát pozor při výběru magnetické stavebnice?

Proč je magnetická stavebnice tak drahá? Opravdu se vyplatí si připlatit nebo stejnou funkci splní i levnější značky? V čem je vlastně rozdíl? Tyhle otázky dostáváme poměrně často. A není se čemu divit. Na trhu se objevují stále nové a další značky. Mnohé lákají na nižší cenu. Ovšem ne vždy se vyplatí. Pojďme si tedy říci, co je při porovnání značek magnetických stavebnic nejdůležitější.

1) Síla a velikost magnetů

Magnetická stavebnice potřebuje silné magnety. Bez toho se prostě neobejdete, aby stavby držely a hezky stály. Pokud jsou magnety slabé, díla se dětem rozpadají. Děti jsou demotivované stavět a není se čemu divit.

U levnějších značek se na magnetech šetří, protože je to věc, kterou na první pohled nepoznáte. Na obrázku už vůbec ne. Proto je to jeden z hlavních rozdílů mezi kvalitním a nekvalitním zpracováním

Nejsilnější magnety mají na trhu aktuálně magnetické stavebnice Connetix TIles, Coblo, MiDeer a Learn & Grow. Pokud tedy myslíte stavění vážně, doporučujeme se zaměřit na některou ze sad od těchto značek.

Na co dát pozor při výběru magnetické stavebnice?
Na co dát pozor při výběru magnetické stavebnice?

2) Nýtování a zabezpečení dílů

S magnetickou stavebnici si budou hrát (primárně) děti, proto je důležité brát ohled na bezpečnost. Zejména na to, aby se nestalo, že při pádu vypadne magnet a děti ho spolknou nebo si jinak ublíží.

Většina magnetických stavebnic je ultrasonicky uzavřená a mají ještě nýtování, což je zpevnění v oblasti rohů, aby se od sebe jednotlivé části nehnuly a magnet nevypadl (na obrázku je to ten malý kroužek). U levnějších magnetických stavebnic tato ochrana obvykle chybí, což ale poznáte naštěstí už na první pohled. Určitě chtějte tedy podrobné fotky, jak jednotlivý díl vypadá. Pokud je pouze lepený, je zde velká pravděpodobnost, že může prasknout a magnet vypadne.

3) Zdravotně nezávadný materiál

Známé a dražší značky používají materiály, které jsou pro děti bezpečné. Jsou netoxické, zdravotně nezávadné, obvykle i bez olova, ftalátů a dalších nebezpečných prvků. Stavebnice jsou podrobeny důkladnému testování, aby opět byla zajištěna bezpečnost dětí. 

U levnějších stavebnic se obvykle na materiálu šetří, protože je to opět vlastnosti, kterou na první pohled nevidíte. Při výběr chtějte minimálně vědět, jestli má stavebnice označení CE (což znamená, že je produkt v souladu s normami EU, které jsou poměrně přísné). Obvykle právě u zboží z Číny toto označení chybí. Dále je také dobré vědět, z jakých materiálů je stavebnice vyrobena.

Na co dát pozor při výběru magnetické stavebnice?
Na co dát pozor při výběru magnetické stavebnice?

4) Odolnost proti poškrábání

Když si koupíte magnetickou stavebnici, většinou očekáváte, že vám nějakou dobu vydrží. Důležité ale také je, v jakém stavu dílky budou. Mnohé značky proto investují do speciálních materiálů, které jsou více odolné proti poškrábání. Mezi takové patří například Connetix Tiles, ale samozřejmě nejsou jediní.

5) Velikost dílků

Běžná velikost magnetického čtverce je 7,5 x 7,5 cm. Na to pak navazují i trojúhelníky a další díly, které mají základnu stejně dlouhou, aby na sebe pasovaly. Zároveň díky stejné velikosti pak můžete kombinovat různé značky magnetických stavebnic (více v článku Jaké magnetické stavebnice jsou kompatibilni?)

U magnetických stavebnice neznámých značek, obvláštěch těch se prodávají přes internet, se občas stane, že při rozbalení zjistíte, že jsou díly menší. Proto doporučujeme předem zjistit velikost magnetických čtverců.

Na co dát pozor při výběru magnetické stavebnice?
Na co dát pozor při výběru magnetické stavebnice?

6) Poměr cena / výkon

Některé magnetické stavebnice mají na první pohled lákavou cenu. Ale když pak vydrží jen půl roku a dílky se rozpadnou, poničí a nedrží, tak to nakonec tak výhodné není. Pokud se tedy rozhodne pro méně známou značku, doporučujeme zjistit, jakou s ní mají ostatní zkušenost. Například v největší české FB skupiěn pro magnetické stavebnice  se často hodnotí i méně známé značky, takže můžete zjistit i předem, co za to stojí.

Závěrečné shrnutí

Co tedy říci závěrem? Mezi nejlepší značky patří s ohledem na výše uvedené parametry magnetické stavebnice Connetix Tiles, magnetické stavebnice Coblo a magnetické stavebnice Learn & Grow. Ještě jsou skvělé i magnetické stavebnice MiDeer nebo Cleverclixx. U značek Magna Tiles a MNTL už najdete trochu slabší magnety, ale zpracování je i tak stále kvalitní. Takže pokud u nich najdete sadu, která jinde není, ještě by také šly.

U méně známých značek nebo napodobenin z Číny doporučujeme chtít podrobné fotky, informace o použitých materiálech, zabezpečení dílků a ideálně vyhledat i nějakou recenzi. I levná magnetická stavebnice stojí peníze a je škoda je vyhodit zbytečně. 

Na co dát pozor při výběru magnetické stavebnice?

Autor článku: Klára

Maminka dvou dětí, která se několik let věnuje testování kvalitních a netradičních hraček v rámci blogu Mámin koutek. Je také tvůrkyni e-shopu Mamito.cz. Ráda vymýšlí aktivity pro děti, tvoří inspirativní články a videa a s láskou pečuje o chod e-shopu.