Magnetická stavebnice pastelová nebo duhová?

Některé značky magnetických stavebnic (například Connetix Tiles či Coblo) nabízejí své sady ve dvou barevných variantách. Kromě základní duhové varianty můžete pořídit také pastelové zpracování. A proto se často objevuje otázka – která varianta je lepší? Jak se vlastně liší magnetické stavebnice v duhové a pastelové barvě? Je mezi nimi velký rozdíl? Dají se navzájem kombinovat?

My jsme se rozhodli udělat malý test, abyste si mohli rozdíly lépe představit. A vzali jsme si na pomoci konkrétně magnetické stavebnice Coblo, které jsou novinkou na českém trhu, ale ihned se zařadily mezi jedny z nejkvalitnějších. A to hlavně díky silným magnetům a designovému zpracování.

Hlavní rozdíl

Pokud dáte obě stavebnice vedle sebe, hlavní rozdíl je patrný na první pohled. Duhová magnetická stavebnice je pestřejší. Její barvy jsou živější a zářivější. Proto při porovnání může působit víc dominantně.

Pastelová magnetická stavebnice naopak obsahuje díly světlější. Barvy jsou jemnější a nežnější

Rozdíl ale není zase tak markantní. Základní barvy jsou u obou variant magnetických stavebnic stejné (červená, růžová, modrá, fialová, oranžová, žlutá, zelená). Liší se tedy jen odstín.

Jsou všechny stavebnice ve 2 odstínech?

Všichni výroci nemají své magnetické stavebnice v obou barevných variantách, a tak může při výběru pomoci i to, jestli hodláte kupovat více sad. Pojďme se podívat konkrétněji, které sady jsou dostupné pouze v jedné verzi.

 

Pouze duhová varianta

Magnetické stavebnice Connetix Tiles se dělají v pastelové i duhové variantě. A to jak základní sady okolo 60 dílů, tak také střední sady (102-120 dílů) a velké sady (202-212 dílů). Rovněž kuličkodráhy a jejich rozšíření jsou v pastelovém i duhovém provedení, stejně jako rozšíření o nové tvary nebo velké dlaždice.

Některé sady ale přesto jsou zatím jen v základní duhové barvě. A to zejména varianty s autíčky, tedy konkrétně Connetix Transport pack, Connetix Motion a podvozky pro auta.

Magnetické stavebnice Magna Tiles mají pouze v duhové variantě základní sady (32 ks a 100 ks), oblíbenou variantu Metropolis nebo třeba podvozky pod auta.

Magnetické stavebnice MiDeer se zaměřují hlavně na duhové barvy. Proto základní sada 60 ks, základní sada 100 ks, stejně jako kuličkodráha jsou jen v duhovém provedení.

Magnetické stavebnice Coblo mají základní varianty (35 ks a 100 ks) a základny v duhovém i pastelovém provedení. Podvozky pod auta, rozšíření v podobě šestiúhelníků i velké sady v boxech jsou ale jen v duhové variantě.

Pouze pastelová varianta

Matnetických sad pouze v pastelovém provedení prozatím moc není. Ale určitě zde můžeme zařadit novinku od MiDeer se zvířátky, které je v jemných tónech.

Duhová i pastelová varianta v jednom

Některé sady magnetických stavebnic v sobě kombinují pastelové i duhové barvy. Takovou kombinaci najdeteme například u Magna Tiles a jejich sad se zvířátky nebo u MNTL magnetické stavebnice v zimním motivu.

Jako barevnou variantu zvolit?

Nejde snadno říct, že je jedna z barev lepší. Zaleží spíše na tom, jaká varianta se vám líbí. Jste spíše na světlé barvy? Nebo chcete něco pestrého? Máte pokojíček v jemných tónech nebo hledáte něco, co bude výrazným prvkem? Chcete dokupovat i autíčka nebo zvířátka a mít vše v jednom odstínu? Stačí si odpovědět na tyto otázky a hned bude výběr snazší.

Obě barevné varianty můžete libovolně kominovat. A to i mezi jednotlivými značkami (které magnetické stavebnice jsou kompatibilní najdete v našem starším článku zde).

Magnetická stavebnice pastelová nebo duhová?

Autor článku: Klára

Maminka dvou dětí, která se několik let věnuje testování kvalitních a netradičních hraček v rámci blogu Mámin koutek. Je také tvůrkyni e-shopu Mamito.cz. Ráda vymýšlí aktivity pro děti, tvoří inspirativní články a videa a s láskou pečuje o chod e-shopu.