CO JE TO: Pískování obrázků

Pískování obrázků je vyhledávanou aktivitou dětí i dospělých a jeho obliba jen roste. Vytvořené obrázky vypadají nádherně, přitom to není nic složitého. Všechny potřebné pomůcky najdete ve tvořivé sadě a není potřeba umět kreslit či malovat. Stačí jen popustit uzdu své fantazii a originální tvoření může začít!

Pokud jste se s pískováním obrázků ještě nesetkali, připravili jsme pro vás malý fotonávod, který vám ukáže, jak jednoduchá a přitom nádherná aktivita to může být. Vše jsme otestovali se čtyřletou Beky, která první obrázky tvořila s malou pomocí, poté už zvládla zcela sama. Takže se toho rozhodně nemusíte bát ani s mladšími dětmi (přibližně od 3 let).

Co budete potřebovat?

CO JE TO: Pískování obrázků

Nadpis nad odrážkamiCo 

  • předřezaná samolepící předloha
  • barevný dekorativní písek
  • celofán na uchování obrázku
  • špendlík nebo pinzeta
  • čistý papír

Kreativní sady jsou vytvořeny obvykle tak, aby dětem či dospělým nabídly vše, co budou na tvoření potřebovat. Nemusíte se tedy bát, že byste museli shánět ještě něco dalšího. Stačí sada, případně kousek papíru, co najdete doma. Nic víc.

Obrázky se pískují na speciální předlohy, které mají předřezaný obrázek a jsou samolepící. Každá část se dá postupně odlepit a zasypat barevným pískem. Písek se vyrábí v mnoha barvách a je většinou uchován v praktickýcg menšícg ampulkách nebo kelímcích, aby se s ním dobře pracovalo a lehce se dal případně také vrátit zpět.

Pro snadnější odejmutí krycího papíru je v sadách často přiložen špendlík nebo speciální pinzeta, se kterou papír sejmete, aniž byste celý výtvor krčili či jinak poničili. Výsledný obrázek si můžete uložit do celofánového obalu, který rovněž bývá součástí balení. Písek se sice z obrázku nesype, drží poměrně dobře. Nicméně pro delší životnost a snadnější manipulaci je vhodné dát obrázky do rámečku nebo právě do zmíněné fólie.

Jak funguje pískování?

1. Nachystejte si vše, co budete na pískování potřebovat – samolepící obrázek, barevný písek, špendlík nebo pinzetu.

CO JE TO: Pískování obrázků

2. Vezměte si také obyčejný papír, na kterém budete tvořit. Písek, který se na obrázek neuchytí, můžete snadno střepat na tento papír a pak vrátit zpět do misky s barevnými pískem a použít ho na příští tvoření.

CO JE TO: Pískování obrázků

3. Opatrně sloupněte část samolepícího papíru. Doporučuji použít na odlupnutí pinzetu (pokud je v sadě) nebo postačí i klasický špendík. Vyvarujte se naopak ohýbání obrázku a odlupování prstem – můžete tak předlohu zbytečně poškodit.

CO JE TO: Pískování obrázků

4. Na odkryté místo nanese rukou či lžičkou barevný písek. Prstem lehce uhlaďte, aby se písek dobře přichytil a neodpadával.

CO JE TO: Pískování obrázků

5. Přebytečný písek sklepejte na obyčejný papír a poté jej můžete nasypat zpět do nádoby pro další použití.

CO JE TO: Pískování obrázků
 

MAMITO TIP!

Jako první odlepte obrys obrázku a vysypte ho černým pískem - obrázek je pak zřetelnější a ostatní barvy lépe vyniknou. Také se vám bude pohodlněji tvořit, protože budete jasně vidět, kde každá část končí.

6. Na stejném principu pak tvoříte, dokud není obrázek celý hotový. Vždy tedy odstraníte část papíru, posypete pískem, uhladíte, sesunute přebytečný písek a vrátíte zpět do nádoby. Na závěr můžete dotvořit o pozadí celého obrázku, protože i to se dá odlepit.

7. Výsledný obrázek můžete umístit do celofánového obalu nebo skleněného rámečku, aby vám zůstal co nejdále pěkný a barevný.

Proč vyzkoušet pískování?

  • pískování rozvíjí tvořivost, jemnou motoriku a koncentraci
  • je to oblíbená relaxační aktivita
  • výsledkem jsou krásné obrázky
  • pískování zvládne každý - nejsou nutné žádné speciální dovednosti
  • vše potřebné obdržíte přímo v pískovací sadě

Pískování je tvořivá aktivita, při které můžete vytvořit originální a unikátní obrázky, které už na první pohled vypadají zajímavě. A co teprve když hezky nakombinujete barvy! To pak může vzniknout nádherný dárek nebo dekorace, na kterou budete vy i děti určitě pyšní.

Pískování obrázků může vypadat složitě, ale opak je pravdou. Pokud zvolíte vhodné obrázky, pískovat mohou snadno děti už od 3 let. Stejně tak je ale tato aktivita vhodná i pro dospělé. 

Rodiče se často obávají, že při pískování vzniká velký nepořádek. Nebudeme vám nic namlouvat – při pískování se samozřejmě může stát, že písek skončí mimo papír či dokonce mimo stůl. Vzhledem k tomu, že se ale na každou část používá vždy jen trochu písku, nepořádek není nijak velký. My jsme vyzkoušeli pískování s dětmi ve věku 4 roky a tato aktivita nám způsobila menší problémy než plastelína, protože písek jde vždy snadno vysát a nebarví.

 

Ukázku, jak pískování funguje, najdete také v našem krátkém videu!

Kde koupit pískovací sady?

Širokou nabídku pískovacích sad najdete u nás na www.mamito.cz v sekci Pískování. Nabízíme pískovací sady s motivem zvířat, dopravních prostředků, princezen, ale také s motivy hrdinů Tlapkové patroly či Ledového království. Můžete také dokoupit náhradní sady písku nebo samostatné obrázky různých velikostí a motivů.

CO JE TO: Pískování obrázků

Autor článku: Klára

Maminka dvou dětí, která se několik let věnuje testování kvalitních a netradičních hraček v rámci blogu Mámin koutek. Je také tvůrkyni e-shopu Mamito.cz. Ráda vymýšlí aktivity pro děti, tvoří inspirativní články a videa a s láskou pečuje o chod e-shopu.