TIPY: Kreativní sady pro nejmenší (od 1 roku)

Proč s dětmi tvořit?

►  Při tvoření rozvíjíte kreativitu dětí, která se hodí nejen při výtvarných aktivitách, ale také v životě obecně. 

►  Trénujete jemnou motoriku a často také grafomotoriku, jejíž zvládnutí je důležité při nástupu do školy.

►  Děti procvičují souhru oko-ruka, což je jeden z důležitých vývojových stupnů. Malé děti se potřebují naučit, aby ruce a nohy dělaly to, co by potřebují a chtějí. A k tomu hezky přispívá i kreativní hraní.

►  Pro tvoření se děti seznamují s různými materiály a techniky tvoření. Poznávají svět z jiné stránky a snadno si také mohou najít něco, co je bude hodně bavit a zajistí hodiny zábavy.

►  Tvoření cvičí trpělivost a přesnost, děti mohou popustit uzdu své fantazii, ale zároveň se díky různým postupům učí pracovat s pravidly.

Tvořit se dá i s nejmenšími dětmi. Nevěříte? Pak rozhodně čtěte dál, protože vám ukážeme hned několik tipů na to, jak zapojit do tvoření děti už od 1 roku. Samozřejmě výsledkem nebude Mona Lisa jako od Leonarda da Vinci, ale o to v podstatě vůbec nejde. Cílem tvoření s dětmi není udělat dokonalý obrázek či výrobek, ale spíše děti zabavit a něco nového je přitom naučit. 

Jenže co když tvoření není zrovna vaše parketa? Nebo nemáte čas pořád něco nového vymýšlet? Nebo se vám nechce kvůli krátkému tvoření kupovat hromada výtvarných pomůcek? Pak je snadná pomoc – kreativní sady, kde najdete vše potřebné a které jsou navíc maximálně uzpůsobené stáří dítěte. Takže stačí zvolit aktivitu dle věku a zábava může začít! 

Sady na tvoření od 1 roku

S jakými kreativními sadami a způsoby tvoření tedy začít u nejmenších dětí od 1 roku? Které aktivity v tomto věku dítě zvládne a nejsou pro něj ohrožující?

1) Malování vodou

Vodní omalovánky jsou jednou z prvních tvořivých aktivit, které se doporučuje pro děti od 1 roku. Proč jsou tak populární?

►  jsou bezpečné

►  nevzniká při nich velký nepořádek

►  stačí malá síla a zručnost a pod rukama dítěte vzniká krásný barevný obrázek

►  dítě ihned vidí výsledek svého snažení, což může motivovat k další tvorbě

TIPY: Kreativní sady pro nejmenší (od 1 roku)

Obrázky mají speciálně upravený potvrch a pokud něj dáte trochu vody, začne se vykreslovat obrázek. Vodní omalovánky mohou být jednorázové, ale mnohem lepší jsou opakovaně použitelné – u nich stačí, aby voda uschla (což je obvykle pár minut) a můžete kreslit znova a stále dokola. Celý princip jsme přehledně popsali také do recenze zde.

Kreativní sady malování vodou kromě obrázků obsahují také nástroj, kterým se maluje. Obvykle se jedná o štětec nebo vodou plnící pero. Malovat vodou se ale dá také pomocí prstíků – stačí namočit prst do misky s vodou a jemně s ním potřít obrázek.

2) Prstové barvy

Malé děti si rády vše osahají na vlastní prsty. Stejným způsobem postupují u tvoření. Tak proč tyto dvě aktivity nespojit? Prstové malování:

►  je nejjednodušší aktivitou pro malé děti – stačí namočit prstík do barvy a otisknout ho na papír

►  děti zvládnout hravě samy

►  dá se využít různými způsoby (dělat tečky, čáry nebo třeba  rozmazat barvy na celobarevný obrázek)

►  pokud se bojíte nepořádku, existují také barvy v tubě, které prstík nahradí

Pro mladší děti bude zážitkem i to, že se jim pod prstíkem začnou objevovat barevné tečky a čáry. Starším dětem pak můžete přidat šablony, kde budou tisknout barvy do předem daných koleček (spoustu takových předloh můžete zdarma stáhnout na Pinterest – stačí dát do vyhledávání „dot dot“).

Speciálním druhem prstových barev jsou barvy v tubě, které mají pěnový aplikátor a dítě si tak nemusí prsty vůbec špinit. Stačí vzít tubu (které je lehká a ergonomický tvarovaná, aby se malým dětem dobře držela) a děti mohou tisknout o sto šest.

3) Lepení

Jednoduchou technikou, která je vhodná pro malé děti, je také lepení. V tomto případě ale obzvláště platí, že je nutné aktivitu přizpůsobit věku dítěte. A proto zapoměňte na klasické lepidlo do ruky a papír. Použijte buď samolepky nebo prstová lepidla:

►  děti mohou snadno přilepit jednotlivé prvky

►  učí se pracovat dle předlohy

►  trénují hmat a jemnou motoriku

Kreativní sady jsou vytvořené tak, že se děti zároveň učí poznávat různé tvary, barvy a také materiály, protože některé sady obsahují různé povrchy. Děti pomocí lepení vytvářejí obrázky a koláže, které se skvěle hodí i na jako dárek třeba pro prarodiče.

TIPY: Kreativní sady pro nejmenší (od 1 roku)

Autor článku: Klára

Maminka dvou dětí, která se několik let věnuje testování kvalitních a netradičních hraček v rámci blogu Mámin koutek. Je také tvůrkyni e-shopu Mamito.cz. Ráda vymýšlí aktivity pro děti, tvoří inspirativní články a videa a s láskou pečuje o chod e-shopu.