TIPY: Hry a aktivity pro děti na cesty

Jak zabavit děti na cestách? To je častá otázka mnoha rodičů. Pohyb je omezený, obvykle se může jen sedět a jedna dlouhá chvíle střídá druhou. Čím tedy dětem cestování zpříjemnit? Jak zabránit nudě? Přinášíme hned několik tipů!

Hry do ruky

I když je při cestování pohyb dětí omezen, tak ruce a mysl mohou  využívat stále naplno. Proto také vznikají hry, které přináší zábavné úkoly, prověří logické myšlení a navíc se dobře drží v dětské

Mezi takové můžeme určitě zařadit chytré vějíře, které mají tvar ideální do dětské ruky. Na jednotlivých kartách najdou děti obrázkové otázky. Správnou odpověď si mohou snadno ověřit na dalším listu, a tak si zvládnout „hrát“ i samy. 

Mezi takové můžeme určitě zařadit chytré vějíře, které mají tvar ideální do dětské ruky. Na jednotlivých kartách najdou děti obrázkové otázky. Správnou odpověď si mohou snadno ověřit na dalším listu, a tak si zvládnout „hrát“ i samy. 

Pokud cestujete autem, vlakem či autobusem, rozhodně by vám neměla chybět karetní hra U okýnka. Na kartách děti najdou různé obrázky, které pak hledají z okna. Kromě zábavy se učí poznávat značky, budovy, tvary a mnoho dalšího. Pokud máte více dětí, mohou také soupeřit mezi sebou, kdo najde více symbolů.

Pro malé děti od 1 roku nezapomeňte přibalit provlékání. Mezi nejjednodušší patří například dřevěný sýr s myškou, kde se děti snaží strčit myšku do díry. Populární je také provlékačka – domácí zvířata nebo pro kluky provlékání – doprava.

Samolepkové sešity a knihy

Častou zábavou na cestování jsou samolepkové sešity, protože jsou lehké a skladné. V dnešní době existuje spousta témat, která jsou zpracovaná pomocí zábavných stránek, do kterých děti dolepují samolepky –  zvířata, město, povolání, sport, princezny, dinosauři, doprava, stavební stroje, ledové království, oblékání postaviček, cestování a mnoho dalších. Takže své si najde určitě každý.

Vybírat můžete buď opakovaně použitelné sešity se samolepkami, kde děti mohou lepit stále znova, nebo samolepkové sešity na jedno použití. Sešity se vyrábějí v různých velikostech a kromě zábavy děti mnohdy i něco nového učí.

TIPY: Hry a aktivity pro děti na cesty

Za zmínku pak stojí také sady se samolepkami, kde děti lepí na pevnější stránky než u klasických sešitů. I samotné samolepky jsou pevnější, takže s nimi mohou pracovat i menší děti už od 2 let. Holky mohou například oblékat panenky, kluci zase lepit auta a stroje.

Tvořivé aktivity na cesty

Pokud máte mladší děti, nemělo by vám rozhodně uniknout malování vodou. Ačkoli se může zdát, že se tento typ zábavy na cesty nehodí, opak je pravdou! Malování vodou je skvělá aktivita, která je vhodná už od 1 roku, jen je třeba vybrat to správné provedení.

Na cestování můžete využít například sady na malování vodou s vodním perem. Do něj stačí nalít vodu a děti mohou kreslit. Jakmile voda na obrázku zaschne, může se používat znova. A tak děti malují stále dokola. Vybírat můžete ze sešitů z pevnějšího kartonu, se kterými se snadno maluje i na klíně, nebo sady obrázků a pera v praktickém plastovém obalu.

Magnetické hry

Při cestování se snadno může stát, že vlak či auto nečekaně zabrzdí, že se dítě zavrtí nebo hodně nahne a hra je pak všude. Proto cestovní hry mají stále častěji magnetické zpracování.

Magnetické hry mohou být pro jednoho hráče, ale můžete hrát také proti soupeři (například dalšímu sourozenci). Z první kategorie her pro jednoho za zmínku rozhodně stojí magnetické sudoku, kde děti doplňují místo čísel magnetky se zvířátky. Navíc ve zlehčené verzi, aby mohly hrát už od 3 let.

 

Nově jsme naskladnili také magnetické skládačky, které jsou ve formě knihy. Obsahují magnetky, které děti umisťují na nachystané pozadí, čímž tvoří vlastní příběhy. Mám hned několik motivů – záchranná službastaveniště nebo mořské panny.

TIPY: Hry a aktivity pro děti na cesty

Autor článku: Klára

Maminka dvou dětí, která se několik let věnuje testování kvalitních a netradičních hraček v rámci blogu Mámin koutek. Je také tvůrkyni e-shopu Mamito.cz. Ráda vymýšlí aktivity pro děti, tvoří inspirativní články a videa a s láskou pečuje o chod e-shopu.