Deskové hry pro děti od 2 let aneb začínáme hrát

Deskové hry nejsou jen doménou dospělých. Můžete hrát i s dětmi, a to už od útlého věku. Jaké deskové hry pro nejmenší děti zvolit? Jaké druhy společenských her existují a po čem se dívat?

První deskové hry pro děti od 2 let

Deskové hry jsou pro děti nejen prostředkem zábavy, ale také rozvíjí koncentraci, jemnou motoriku, komunikační dovednosti či schopnost spolupráce. Zároveň se děti mohou zábavnou formou učit barvy, čísla a mnoho dalšího. Proto se stále častěji objevují ve školkách i rodinách a jsou také skvělý dárek pro děti na narozeniny.

1) Vyberte deskovou hru adekvátní k věku a schopnostem dítěte 

V dnešní době existují speciální deskové pro děti už od 2 let, které jsou založené na jednoduchém principu a trvají jen pár minut, aby i mladší děti dokázaly udržet pozornost. Nezapoměňte se však dívat i na typ hry.  Dětské deskovky jsou hlavně ve formě:

► Kompetitivní hry - každý hraje za sebe a vyhrát může jen jeden

► Kooperativní hry - hraje se v týmu - zvítězí buď všichni, nebo nikdo

 

MAMITO TIP!

Pokud dítě nerado prohrává nebo hrajete s více dětmi a nechcete riskovat hádky, volte raději kooperativní hry.

2) Nastudujte si pravidla, než budete s dětmi hrát

Pokud se chystáte  hru s dětmi vyzkoušet, rozhodně si předem nastudujte pravidla, jak vše nachystat a hrát. Děti obvykle nemají moc trpělivosti a nevydrží  čekat, než si před každým krokem přečtete popis. Hra je pak nebaví a také rodič je znechucen, protože dítě neposedí a pořád něco bere.

3) Volte hry podle dítěte

Často se stává, že rodiče pořídí hru, kterou hráli ve svém dětství a očekávají, že si ji děti ihned zamilují. Jenže dítě může být jiné. Může mít rádo jiný styl hry. A také doba notně pokročila a v dnešní době existují moderní společenské hry, které nabízí úplně jinou zábavu. Proto při výběr nezapomeňte vzít v potaz:

► Co máte dítě rádo? Autíčka, zvířátka, princezny nebo něco jiného?

► Jakou mí dítě povahu? Je klidné, přemýšlivé, rádo něco poznává nebo naopak neposedí?

► Kdo bude s dítětem hrát? Další sourozenec, rodiče nebo třeba babička?

Tipy na první deskové hry pro děti

Ale pojďme se raději podívat konkrétní příklady deskových her, které jsou vhodné pro nejmenší děti od 2-3 let.

Kooperativní desková hra od Haba, ve které se děti společně snaží se sebírat ovoce ze stromů dříve, než do sadu dorazí havran a úrodu sní. Společenská hra Můj první ovocný sad má velké dřevěné komponenty a kostku s barvičkami.

Počet hráčů: 2-4
Věk: od 2 let

Prozkoumat
Deskové hry pro děti od 2 let aneb začínáme hrá

.

Ovocný sad a veverka

Hra je na stejném principu jako Můj první ovocný sad. Je ale trochu levnější a místo havrana se zde setkátke s veverkou. Opět je cílem posbírat všechno ovoce.

Počet hráčů: 2-4
Věk: od 2 let

Prozkoumat

.

Medvídek je hladový. Pomohou mu děti s krmením? Kooperativní společenská hra od Haba, ve které je cílem vložit pomocí lžíce medvídkovy do tlamy různé jídlo. Hra procvičuje motoriku, šikovnou a jazykové schopnosti.

Počet hráčů: 1-3
Věk: od 2 let

Prozkoumat

.

Didaktická hra od Vilac, která rozvíjí dětskou představivost a smysly. Děti pomocí hmatu poznávají různé předměty. Hra umožňuje několik variant hraní. . Kromě základní verze je také zpracování Farma nebo Iceland. Nebo levnější pastelová varianta od Tooky Toys.

Počet hráčů: 1-4
Věk: od 2 let

Prozkoumat

.

Společenská hra pro děti, která je plná zábavných úkolů, za jejichž splnění dostanou děti medaile. Hra je akčnější a doplněná o zábavné figurky.

Počet hráčů: 2-4
Věk: od 2,5 let

Prozkoumat

.

Kooperativní hra pro děti od Djeco, ve které se snaží pomoct zvířátkům dostat se do iglú. Ale pozor, led se může kdykoli propadnout. Je proto nutné pracovat jako tým a pomáhat si. Hra má milé figurky.

Počet hráčů: 2-4
Věk: od 2,5 let

Prozkoumat

.

Klasická společenská hra pro děti v originálním zpracování. Děti posouvají zvířátka po barevných políčkách podle barvy na kostce. Cílem je dorazit jako první do cíle. Ale pozor na včelku, která může hru zpomalit.

Počet hráčů: 2-4
Věk: od 2,5 let

Prozkoumat

.

Karetní hra Djeco ve stylu prší, která je ve zjednodušené podobě, aby ji zvládly i mladší děti. Děti se snaží zbavit karet, a to tím, že odhazují zvířátka podle, Na sebe může přijít buď stejný druhu nebo stejná barva.

Počet hráčů: 2-4
Věk: od 2,5 let

Prozkoumat

.

Karetní hra pro nejmenší, ve které je cílem vytvořit co nejvíce dvojic zvířátek. Každý hráč si postupně vytahuje kartu se zvířátkem a pokud je stejná jako má on nebo soupeř, odloží si pár stranou.

Počet hráčů: 2-4
Věk: od 2,5 let

Prozkoumat

.

Pomůžete zvířátku dostat se domů? Stačí, když budete dělat zvuk jako jeho maminka. Spoluhráč se snaží uhádnout, o jaké zvířátko jde. 

Počet hráčů: 2-4
Věk: od 2,5 let

Prozkoumat

.

Společenská hra Loto, ve které děti postupně odkrývají žetonky s obrázky zvířat a přiřazují je k tabulce dle toho, kde dané zvířátko bydlí. Cílem je zaplnit celou kartu.

Počet hráčů: 2-4
Věk: od 2 let

Prozkoumat

.

Deskové hry pro děti od 2 let aneb začínáme hrá

Autor článku: Klára

Maminka dvou dětí, která se několik let věnuje testování kvalitních a netradičních hraček v rámci blogu Mámin koutek. Je také tvůrkyni e-shopu Mamito.cz. Ráda vymýšlí aktivity pro děti, tvoří inspirativní články a videa a s láskou pečuje o chod e-shopu.