SROVNÁNÍ: Svítilna a promítací baterka MiDeer

Promítací pohádky jsou oblíbenou aktivitou nejen na dlouhé zimní večery. Stačí zacvaknout kotouček s vybraným příběhem a můžete se ihned pustit do světa fantazie, kouzel a šťastných konců. Nejčastěji jsou promítací pohádky zpracované formou baterky. Ale oblíbené jsou také svítilny. V čem je rozdíl? Která je lepší? Co se vyplatí? Tak právě na to se nyní podíváme…

Promítací baterka MiDeer

Promítací baterka MiDeer je malá, lehká a dětem padne snadno do ruky. V balení najdete kromě baterky také kotoučky se 4 pohádkami (O Třech prasátkách, O Červené karkulce, O Kočce a lišákovi a O Ošklivém káčátku). Dokoupit pak můžete sady s dalšími 4 pohádkami – například Kotoučky 2 (obsahuje pohádky O Malence, O Pinocchiovi, O šťastném princi, O Popelce) nebo Kotoučky 3 (obsahuje pohádky O klukovi, O Perníčkovi, O řepě, O cestě do vesmíru).

Jak baterka funguje?

Stačí vzít do ruky kotouček, odsunout ochranný kryt baterky a zasunout na vzniklé místo kotouč tak, aby vystouplý hrot akorát zapadl do připraveného místa. Zapnete pomocí zeleného tlačítka baterku a můžete promítat. Pokud by byl obrázek rozmazaný, můžete otočit zelenou hlavicí a obrázek zaostřit. Mezi jednotlivými obrázky se posunujete otočením ozubeného kolečka.

Dětská svítilna a promítačka 

Dětská svítilna je částečně na stejném principu jako promítací baterka. Opět zde máme kotoučky, na kterých můžeme díky protáčení sledovat různé pohádky. Kromě toho ale tento přístroj funguje také jako přenosná svítilna, projektor noční oblohy nebo noční světlo, pokud by se děti bály třeby samy v pokojíčku. Má časovač a po 15 minutách nečinnosti se sama vypne, aby nesvítila zbytečně celou noc.

V balení najdete kotoučky s 12 příběhy (O Popelce, O šťastném princi, O řepě, O Malence, O Pinocchiovi , O perníčku, O chlapci, který rozplakal vlka a Já chci jet do vesmíru, O třech prasátkách, O Karkulce, O ošklivém káčátku a O Lišákovi a kocourovi). 

 

Jak svítilna funguje?

Práce s pohádkami je u svítilny trochu jednodušší. Stačí vzít kotouček, zacvaknout ho do nachystaného místa a poté zapnout tlačíko na zadní straně baterky. Pokud bude obrázek rozmazaný, otočením oranžové hlavice ho můžete snadno zaostřit. Jednotlivé obrázky se opět posunují otočením ozubeného kolečka. Jakmile kotouček vytáhnete, přístroj můžete použít jako klasickou svítilnu. 

Pokud zapnete tlačítko na zadní straně svítilny jetě jednou, zapne se noční světlo a projektor oblohy. Pokud namíříte spodní části svítilna na stěnu či strop, uvidíte hvězdičky a měsíc. Pokud svítilnu klasicky postavíte, získáte tlumené noční světlo, které se hodí například pokud děti nemohou usnout nebo chtějí ještě trochu světla.

 

 Shrnutí

Promítací baterka MiDeer je menší, skladnější a dobře se drží i nejmenším dětem. Skvěle se vleze do batůžků a má nižší pořizovací cenu. Na druhou stranu má v balení jen 4 pohádky a ostatní je třeba dokoupit. Také musíte baterku při promítání neustále držet v ruce a kotoučky se mohou menším dětem hůře zasunovat, protože je třeba nejdříve oddělat zábranu.

Multifunkční svítilna a promítačka MiDeer je větší, ale i tak je lehká, aby se s ní dětem dobře manipulovalo. Využijete ji nejen na promítání pohádek, ale můžete ji použít jako noční světlo nebo si promítnou na stěnu noční oblohu. Kotoučky se zasunují snáze a výhodou také je bezesporu to, že při promítání můžete nechat promítačku volně stát a nemusíte ji pořád držet. Pořizovací cena je trochu vyšší než u baterky.

Jakou variantu tedy vybrat? Multifunkční svítilna nabízí více zábavy, obsahuje také více pohádek a promítání s ní je jednodušší. Promítací baterka má výhodu v tom, že je menší a lépe se hodí na cesty. Pokud ale velikost neřešíte, tak stejnou funkci jako baterka vám splní i svítilna a získáte ještě něco navíc.

U obou variant platí, že můžete promítat na zeď, strop nebo třeba skříň. Ale mělo by se jednat o jednobarevné a ideálně i světlější pozadí.

Doporučené produkty

SROVNÁNÍ: Svítilna a promítací baterka MiDeer

Autor článku: Klára

Maminka dvou dětí, která se několik let věnuje testování kvalitních a netradičních hraček v rámci blogu Mámin koutek. Je také tvůrkyni e-shopu Mamito.cz. Ráda vymýšlí aktivity pro děti, tvoří inspirativní články a videa a s láskou pečuje o chod e-shopu.