TESTUJEME: Moje první malování štětcem a vodou

Malování vodou je oblíbená aktivita, se kterou jde začít už od 1 roku dítěte. Skvělé se hodí také jako první seznámení s tvořením. Děti bez větší námahy ihned vidí výsledek svého snažení, což je motivuje k další tvorbě.

Na trhu je dnes spousta sad zaměřených na malování vodou. My jsme vyzkoušeli Moje první malování štětcem vodou od holandské značky SES, protože má krásné a jednoduché obrázky. A dá se používat opakovaně. Vše jsme testovali s ročním dítětem.

Obsah balení

V sadě najdete celkem 4 obrázky na pevnějším kartonu a štětec. Ten je větší a lehký, aby se i menší dětem snadno držel.

My jsme zvolili základní variantu, a tak zde máme obrázek kočky, psa, koně, delfína a motýlů. V dalších sadách ale najdete i jiná zvířátka (například slepici, krávu, prasátku, kachnu a jiné).

Jak malování vodou funguje?

Malování vodou je jednoduché – stačí namočit štětec do vody a přetřít černobílý obrázek.

Během chvilky se vám začne měnit do zářivých barev.

Nakonec bude celý barevný a ukáži se vám i prvky, které jste do té doby neviděli.

Pak stačí nechat obrázek uschnout a během pěti minut se vrátí do původního stavu – bude opět černobílý. Děti tak mohou kreslit opakovaně.

Děti nemusí při malování na štětec tlačit. Vodní omalovánky jsou celkem citlivé, a tak stačí jemně přetřít a barvy za chvíli vylezou.

Na vodní omalovánky pro děti jde kreslit i prstíkem. Stačí ho namočit do vody a pak obrázek jemně přetřít. U nás dcera někdy kreslí štětcem, jindy prstíkem.

Jaké varianty malování vodou existují?

Vodové omalovánky vyrábí spousta firem. Pod značkou SES najdete například zaměření na domácí zvířata, fantastická zvířata a další zvířecí motivy. Všechny sady fungují na stejném principu, jako bylo ukázáno výše. Najdete v nich tedy 4 pevnější karty s jednoduchou ilustrací a štětec, kterým můžete obrázek přetřít.

Vodní omalování vyrábíte také Djeco, který má sady v plastovém zapínacím obale, což je skvělé na cesty. Nekreslí se přitom štětcem, ale speciálním perem, které se plní vodou. Takže než vyjedete, stačí naplnit a děti mohou kreslit i v autě, vlaku nebo třeba na hotelu. Na výběr je ze tří motivů – zvířecí rodina na silnici, život v lese nebo vzdušná doprava.

Speciální pero mají také opakovaně použitelné sady na malování vodou od Melissa & Doug. Ty obsahují stránky z pevného kartonu, které jsou spojene kroužkovou vazbou. Součástí je také malé vodou plnitelné pero. Kouzlení vodou se prodává v různých motivech – vodní svět, pohádka, safari nebo třeba Tlapková patrola, kde najdete kromě obrázků také zábavné úkoly.

Speciální provedení pak mají sešity na malování vodou. Ty fungují na trochu jiném principu než všechny výše uvedené sady. Obrázky v sešitech mají na sobě malé barevné tečky a při přetření vodou se barva z těchto teček rozpije, čímž se obrázek zbarví. Stačí k tomu jen štetec s vodou. Tyto sešity jsou na jedno použití (po přetření vodou obrázek zůstává stále barevný) a jsou vhodné spíše pro děti od 3 let, protože se už nepřetírá celý obrázek jen tak, ale barví se postupně jednotlivé části, aby byly barvy hezky zářivé a nespojovaly se.

Závěřečné shrnutí

Vodní omalovánky jsou vhodné pro děti od 1 roku. Jsou zdravotně nezávadné a nedělají nepořádek (pokud nepočítáte par kapek vody, která co nevidět uschne). Pro mladší jsou vhodné hlavně opakovaně použitelné sady, děti od 3 let pak mohou využít také sešity na malování vodou.

Sady vřele doporučujeme všem malým umělcům, protože práce s nimi je jednoduchá a dítě vidí ihned výsledek. Díky možnosti opakovaného použití vodní omalovánky vydrží dlouho a přinášejí zábavu na spoustu hodin.

 

Podrobnosti a ukázku najdete také v našem videu!

TESTUJEME: Moje první malování štětcem a vodou

Autor článku: Klára

Maminka dvou dětí, která se několik let věnuje testování kvalitních a netradičních hraček v rámci blogu Mámin koutek. Je také tvůrkyni e-shopu Mamito.cz. Ráda vymýšlí aktivity pro děti, tvoří inspirativní články a videa a s láskou pečuje o chod e-shopu.