TESTUJEME: Popelka – společenská hra

Celé království se chystá na na veliký bál. Princ si zde má najít svou budoucí nevěstu. A pozvané jsou všechny dívky, tedy i Popelka. Jenže jak má jít na ples, když nemá žádné společenské šaty? Ani střevíčky? A jak se na zámek vlastně dostane? Pomoci ji mohou děti. Musí to však stihnout, než odbije půlnoc. A hodiny jsou neúprosné. Tik-tak-tik-tak…

Popelka je kooperativní hra – vyhrát mohou buď všichni nebo nikdo. Pokud budou hráči spolupracovat a táhnout za jeden provaz, Popelka se může na ples dostat. Jestli to ale nestihnou, Popelka se na ples nepodívá. Je proto důležité mít oči na šťopkách.

Obsah balení

Společenská hra pro děti Popelka obsahuje hrací plochu s hodinami, které jsou z pevného kartonu a dají se snadno složit i rozložit. Ručička na hodinách se může otáčet, což děti využijí hlavně jako odpočítávání, zdali se Popelka stihne dostat na ples.

Ke hraní se nejvíce využívá 12 základních kartiček. Zde najdeme 6 dvojic:

- dva koně
- dvě myšky
- dva střevíčky
- rukavice a šaty
- dýně a kočár
- potkan a kočí

Karty jsou opět z pevného kartonu a na zadní straně mají jednotný vzhled.V balení pak najdete také speciální kartičky (zrcátko, kotlík, přesýpací hodiny, kouzelná hůla). Tyto kartičky využijete, pokud se rozhodnete hrát obtížnější variantu hry.

Jak se bude hrát vyvíjet? To notně ovlivní dřevěná kostka, která hráčům vždy napoví, jaká akce je čeká.

Kromě manuálu pak najdeteme v krabici ještě kartonovou figurku Popelky. Tu si hráči předávají podle toho, kdo je na řadě. Slouží tedy hlavně k tomu, aby se vědělo, kdo je nyní na tahu.

Princip hry

Ve stolní hře Popelka se děti snaží pomoci pohádkové Popelce, aby se mohla vypravit na ples. Hod kostkou dětem prozradí, jakým způsobem mohou nebohé Popelce pomoci:

 

-  Obrázek hůlky – hráč může jednu libovolnou kartičku otočit obrázkem nahoru a ukázat tak všem hráčům, co na ni je

-  Obrázek kotlíku – hráč si vybere libovolnou kartičku a podívá se, co se na ní skrývá. Musí to udělat tak, aby to neviděli ostatní, ale jen on sám.

-  Obrázek přesýpacích hodin – hráč zkouší najít dvojici prvků, které Popelka potřebuje, aby se dostala na ples. Po každém hledání je nutné přesunout ručičku hodin o 1 dále. A to v případě že hráč najde i nenajde dvojici.

Hledání dvojic ale není jen tak. Hráč otočí vždy 1 kartu obrázkem nahoru, aby na ni viděli i ostatní hráči. Jestliže někdo ze spoluhráčů ví, kde by mohla být druhá kartička do dvojice (například díky tomu, že tuto kartičku v předchozím tahu viděl), může aktivnímu hráči poradit.

Pokud by hrál každý sám a nekomunikoval s ostatními, dosáhnout cíle by bylo obtížné. Společně je to ale mnohem jednodušší.

Po každém tahu, ve kterém se hledají dvojice, musí hráč posunout ručičku hodin o jednu dále. Postupně tak ubíhá čas a hráči mají na hledání omezený počet možností. Zapamatují si vše potřebné? A podaří se dostat Popelku na ples, než odbije půlno

Pokud by se vám hra zdála jednoduchá, můžete si zahrát kouzelnou variantu. Při ní budete potřebovat doplňkové kartičky (zrcátko, kouzelná hůlka, kotlík, přesýpací hodiny) které vám přinesou kouzelné schopnosti…

TIP! Obtížnost hry můžete ovlivnit také počtem kartiček, ze kterých hledáte dvojice. V případě menších děti doporučujeme kartiček dát klidně méně, u starších můžete doplnit právě o speciální kartičky.

Popelka

Společenská hra pro děti.

Věk: od 4 let
Počet hráčů: 2-4
Doba hraní: 20 minut

Více informací
TESTUJEME: Popelka – společenská hra

Autor článku: Klára

Maminka dvou dětí, která se několik let věnuje testování kvalitních a netradičních hraček v rámci blogu Mámin koutek. Je také tvůrkyni e-shopu Mamito.cz. Ráda vymýšlí aktivity pro děti, tvoří inspirativní články a videa a s láskou pečuje o chod e-shopu.