TIPY: Aktivity pro děti na jaro

Začíná jaro, což je krásné období plné barev, rostoucích květin, nových mláďátek a také se děti konečně dostanou pořádně ven. A toho je třeba využít! Jak ale děti podpořit ve zkoumání přírody? V objevování nových věcí? Nebo jak je venku vlastně zabavit? Přinášíme sérii několika tipů, které využijete na jaře či o Velikonocích.

Zábavné hry na ven

Nechce se vám vymýšlet stále nové a nové hry, které dětem zkrátí volnou chvíli venku? Pak určitě nepřehlédněte karetní sadu Hurá ven! Najdete v ní návody na 20 her, které můžete hrát na zahradě, na výletě, ale třeba i doma.

Chci zjistit více!

TIPY: Aktivity pro děti na jaro

Co takhle nechat děti kouzlit? Pohádkový příběh o Čaroději Modromírovi děti přenese do magického světa, kde budou plnit úkoly, vařit lektvary a zachraňovat království. Prostě zábava na spoustu dní. Navíc můžete vybírat z více variant.

Na jaře se ještě nedá tolik sedět na zemi, ale to ničemu nevadí. Můžete vyzkoušet pohybové hry ve stoje, k čemuž se například skvěle hodí žabky na suchý zip. Vezměte žabku do ruky a hoďte ke protihráči. Podaří se mu ji chytit?

Chci zjistit více!

Aktivity na poznávání jara a přírody

Na jaře začínají z půdy vylézat různé rostliny a bylinky. Poznáte je? Pokud ne, můžete využít naučné karty. Například se sadou Rostliny v okolí lidských sídel poznáte ty, co jsou v blízkosti našich obydlí. Na léčivé rostliny pak můžete vyzkoušet třísložkové karty, kde děti spojují název s ilustracemi rostlin. A určitě byste neměli opomenout ani Jednoduché pokusy pro zkoumání přírody, protože zde děti poznávají celou přírodu prakticky a trochu z jiného úhlu.

Poznávat můžeme samozřejmě i zvířata, které se také na jaře hojně objevují. Využít můžete například naučné karty na poznávání ptáků nebo sadu zaměřenou na hmyz a bezobratlé živočichy. Oblíbené jsou také karty od Zvídaců, kde děti hádají různá zvířátka a zjišťují o nich zajímavosti.

Netradiční formou poznávání  jsou vícevrstvé puzzle, kde najdete pod sebou několik obrázků, na kterých sledujete určitý vývoj. Kromě puzzlí zaměřených na Roční období se na jaro také skvělé hodí vývoj zvířat – například žábyvčelyvážkyslunéčka či mravenceNebo puzzle znázorňující jak roste lípa.

Kreativní sady s jarním motivem

Chcete dětem jarní náladu podpořit tvořením? Pak by vás určitě nemělo minout pískování obrázků. Tato aktivita je vhodná už od 3 let a vybírat můžete z několika sad. V jarní sadě najdete zvířátka, ve velikonoční zase vajíčka. Pokud je pískování na obrázky pro vás už moc obyčejné, můžete také pískovat na dřevěné ptáčky, kteří se jistě stanou nádhernou jarní dekorací.

Zábavu také poskytnou samolepkové sešity, kde děti dolepují různé samolepky. Pro jaro je určen zejména sešit Těšíme se na jaro, kde najdou děti stránky zaměřené na jaro, Velikonoce a zvyky v tomto období. Oblíbený je také sešit Roční období, kde děti najdou aktivity ke každému ročnímu období. Pokud byste rádi zábavu na delší čas, tak můžete zvolit také Roční období zpracované do velkého samolepkového alba – to totiž obsahuje opakovaně použitelné samolepky, které mohou děti lepit stále dokola.

Pro starší děti pak můžete využít sady dřevěných korálků, ze kterých si snadno vytvoří náhrdelník nebo náramek. V balení najdete kromě dřevěných koráků a přívěsků také barevné šňůrky v tématické barvě. Motivy dřevěných koráků jsou různé – motýlciduha či pastelové květiny.

Tipy na tvořivé aktivity s motivem jara

Tvořit můžete s dětmi i bez kreativních sad. Můžete například vytvořit jednoduché motýlky, které zvládnou děti už od 1 roku, stejně jako mladší školáci. Pokud chcete něco netradičního, pak určitě vyzkoušejte Hlavouny, kteří zároveň krásně projasní domov jarem.

TVOŘÍME: Motýlci

TVOŘÍME: Hlavouni

TIPY: Aktivity pro děti na jaro

Autor článku: Klára

Maminka dvou dětí, která se několik let věnuje testování kvalitních a netradičních hraček v rámci blogu Mámin koutek. Je také tvůrkyni e-shopu Mamito.cz. Ráda vymýšlí aktivity pro děti, tvoří inspirativní články a videa a s láskou pečuje o chod e-shopu.