TVOŘÍME: Hlavouni

Pro jaro je typické, že vše začíná růst. Zelená tráva přitom nemusí být pouze venku, ale může také zkrášlit naše domovy. Obzvláště pokud ji zasadíte netradičním způsobem, jako například v podobě hlavy z osení. Ta určitě zaujme nejedno dítko a navíc můžete sledovat, jak vlastně tráva roste, jak dlouho to trvá i co vše je potřebné, aby vyrostla (světlo, teplo, vodu…).

Co budete potřebovat?

  • piliny 
  • osivo (tráva, ječmen, pšenice či řeřicha)
  • silonové punčocháče nebo ponožky (ideálně bez zesílené špičky)
  • nůžky
  • nit, gumička
  • květináč
  • materiál na oči (nalepovací oči nebo papír/plsť/knoflík a tavná pistole) 
TVOŘENÍ: Hlavouni
 

MAMITO TIP!

Pokud nemáte zrovna cestu do květinářství, základ můžete zkoupit i ve zverimexu - místo pilin hobliny pro hlodavce a jako osení semínka kočičí trávy (viz fotografie níže).

Postup

1. Na dno silikonové punčochy či ponožky vložíme osení a na něj naklademe piliny, aby  nám vznikla hlava větší než květináč (my jsme měli květináč o průměhu 10 cm a potřebovali jsme několik velkých hrstí pilin).

TVOŘENÍ: Hlavouni
 

MAMITO TIP!

Pokud nemáte piliny, můžete použít i zahradní zeminu. Jen pozor, při zalévání z ní teče špinavá voda - proto se častěji používají piliny, které nebarví.

2. Jakmile máme hlavu naplněnou, svážeme spodní část provázkem a pořádně utáhneme. V polovině obličeje rukou vymodelujeme nos a stáhneme ho nití nebo gumičkou.

TVOŘENÍ: Hlavouni

3. Vytvoříme oči. Můžeme použít nalepovací, kde stačí sejmout ochranou folii a přidělat je na punčochu. Skvěle ale také poslouží například knoflík nebo papír či plsť, které můžeme na Hlavouna připevnit pomocí tavné pistole.

TVOŘENÍ: Hlavouni

4. Do květináče nalejeme vodu (asi do 2/3 výšky) a vložíme do něj Hlavouna. Vodu každý den kontrolujeme a případně doplníme (Hlavoun bude z počátku hodně sát – hlavně v případě pilin).

TVOŘENÍ: Hlavouni

5. Po několika dnech se nám objeví první zelená stébla trávy. Pokud jsme použili na temeno hlavy ponožky či punčocháče se zesílenou špičkou, doporučuji tuto část nyní odstřihnout, ať může tráva růst. Zesílenou špičku mnohdy není schopna prorazit. Pokud odstřihnete mírně, Hlavoun bude stále držet tvar a nic se nevysype.

TVOŘENÍ: Hlavouni

6. Během 2-3 týdnů (záleží na použitém osení) by měl  mít Hlavoun viditelné vlasy, které můžete různě zastřihnout nebo třeba stáhnout gumičkou či sponkami.

TVOŘENÍ: Hlavouni

Návod najdete také v našem krátkém videu!

TVOŘENÍ: Hlavouni

Autor článku: Klára

Maminka dvou dětí, která se několik let věnuje testování kvalitních a netradičních hraček v rámci blogu Mámin koutek. Je také tvůrkyni e-shopu Mamito.cz. Ráda vymýšlí aktivity pro děti, tvoří inspirativní články a videa a s láskou pečuje o chod e-shopu.