TIPY: Jak naučit děti čísla a písmena

Chcete děti naučit poznávat čísla a písmena? Jde to i dříve než ve škole. Ale zapomeňte na otrocké opakování a biflování. Zkuste naopak hravou formu – děti si pohrají a k tomu se nevědomky učí, jak písmena a čísla vypadají. Pokud zvolíte vhodné aktivity a hračky, mohou se snadno učit i tříleté děti.

Dřevěné vkládací puzzle – abeceda

Abeceda může být záludná. Písmen je hodně, některé jsou si dosti podobné. Jak dětem pomoci se v této džungli vyznat? Zkusit můžete například dřevěnou vkládačku s motivem zvířátek ze safari, kde děti vkládají do nachystaných výřezu písmena, která zde patří. Přitom si můžete říkat, jak se každé písmeno vyslovuje, čímž si děti spojí zvuk s obrazem.

Edukační karty – Abeceda


Pokud nejste zrovna fanoušci vkládaček, pak určitě stojí za zmínku edukační kartičky, kde se pracuje s vizuální formou učení. Každé písmeno je v tomto případě vnořeno do obrázku, díky čemuž si děti snáze zapamatují, jak písmeno vypadá Na zadní straně každé kartičky se nachází básnička. Karty mají speciální úpravu, aby se na ně dalo psát mazacím fixem. Děti tak mohou opakovaně zkoušet jednotlivá písmena psát.

Abeceda (nejen) pro školáky

 Pomoci mohou také vzdělávací kartičky na českou abecedu, které obsahují vždy čtyři varianty písmena (malé a velké tiskací písmeno, malé a velké psací písmeno). Součástí každé karty je také doplňující obrázek, který začíná na dané písmo – tedy autobus pro A, buben pro B atd. 

Veršovaná zvířecí abeceda

 Další alternativou pro vzdělávací karty je i zvířecí abeceda, kde jsou písmena spojena tentokráte se zvířáty. V rámci veršované básničky se děti navíc dozví zajímavosti o daném zvířeti.

Kouzelné psaní – Písmena

Děti se nemusí učit jen poznávat, ale mohou také zkoušet psát. Vynikající je v tomto směru mazací sešit, protože děti mohou využít opakovaně. Stačí vzít smazatelný fix a můžete vyplnit. Kromě psaní písmen jsou pro děti připraveny také různé úkoly na grafomotoriku. Jakmile bude hotovo, setřete hadříkem a stránka bude opět čistá.

Kouzelné psaní – Čísla

Kromě písmen můžete v rámci mazatelného sešitu trénovat i čísla. Sešit je na podobném principu – takže vzít smazatelný fix a můžete vyplnit. Součástí jsou i úkoly na grafomotoriku. Jakmile bude hotovo, setřete hadříkem a stránka bude opět čistá.

Dřevěné magnetky – abeceda

 Magnetky jsou nestárnoucí zábava. A využít se dají i při poznávání písmen a prvním čtení. Děti si mohou zkusit na lednici či magnetickou tabuli vytvořit vlastní slova, mohou přiřazovat písmeno dle obrázku či barvy nebo jen tak skládat a poznávat, jak různé tvary mohou písmena mít.

Logická hra – písmena a čísla

 V této hře spojíte poznávání písmen, číslic a také děti procvičí jemnou motoriku, logické myšlení a soustředěnost. Úkolem je sestavit různé číslice, písmena nebo obrázky. A to buď dle předloh, které jsou součástí balení, nebo podle vlastní fantazie. Hra má pěkné dřevěné zpracování a je dodávána v praktické dřevěné krabičce.

Dřevěné vkládací puzzle – čísla

 Stejně jako se vkládala písmena, je možné vkládat i čísla. Na každém dřevěném čísle je znázorněn nějaký prvek, který je přesně v tom počtu, jaká je hodnota daného čísla. Děti si tak mohou trénovat i počítání. Hra je s motivy zvířátek a safari.

Puzzle – Přiřaď čísla

 Vkládačky nemusí být zpracované jen klasickým způsobem. Existují také různé moderní varianty – jako například sada od Tooky Toys, kde děti hledají dva prvky, které k sobě patří. Cílem je spojit dřevěné číslo s kartonovou předlohou, ke které náleží. Kartonové karty se dají k sobě připojovat, takže mohou děti vyzkoušet také skládání číselné řady. Na kartách jsou znázorněné různé zvířátka – vždy v takovém počtu, který odpovídá hodnotě daného čísla, aby si děti procvičily i počítání. U číslice je zároveň znázorněno, jak se kreslí (kde se začíná a kam se dále postupuje).

Edukační karty – čísla

Čísel sice není tolik, přesto ale může být pro děti složité je rozeznat. Pomoci v tomto případě mohou opět edukační karty, které fungují na principu vizuální shody – číslo je součástí obrázku a děti si tak snáze zapamatují, jak číslo vypadá. Součástí karet je také zveršovaný příběh, který zapamatování ještě umocňuje. Na karty se dá psát mazatelným fixem. takže si děti mohou stále dokola zkoušet číslo i psát.

Myška Arty – Čísla (stíratelné karty)

Děti mohou poznávání čísel trénovat také při počítání. K tomu lze využít třeba stíratelné karty, na kterých jsou různé úkoly – děti počítají obrázky, hledají určité číslo, doplňují řady a podobně. Část karet je také věnovaná procvičování psaní číslic, kdy děti mohou obtahovat čísla nebo je zkoušet psát samy. Součástí balení je i malý mazací fix a hadřík.

Matematika – příprava do školky

Pokud už poznávání čísel děti ovládají, je dobré si znalosti procvičovat, aby si je co nejlépe osvojily. K tomu se hodí například pracovní sešit, kde děti spojují čísla jak jdou za sebou, počítají, dokreslují a to rozhodně není vše….

Naučné puzzle – Počítání zvířátek

Další možností, jak si zábavnou formou procvičit počítání do deseti jsou duo puzzle, ve kterých děti spojují číslo a správný počet zvířátek. Děti tímto trénují nejen počítání, ale také poznávání číslic. Výsledky pak mohou seřadit do číselné řady.

Naučné puzzle – vlak

Pro milovníky vláčků pak na podobném principu existují složitější puzzle, kde opět skládají číslo s počtem zvířátek. Už se ale nejedná o samostatné dvojice, ale vše skládají tak, jak by mělo jít za sebou. Chyby děti snadno odhalí tím, že jim dílek nebude sedět s ostatními, takže zde mají i samokontrolu.

TIPY: Jak naučit děti čísla a písmena

Autor článku: Klára

Maminka dvou dětí, která se několik let věnuje testování kvalitních a netradičních hraček v rámci blogu Mámin koutek. Je také tvůrkyni e-shopu Mamito.cz. Ráda vymýšlí aktivity pro děti, tvoří inspirativní články a videa a s láskou pečuje o chod e-shopu.